torsdag 15 juli 2010

Bli inte lurad

APBT för 3000 Kronor?
Man får oftast vad man betalar för. Det gäller även i hundvärlden. En American Pit Bull Terrier som säljs för 2-3000 kronor via en lapp på anslagstavlan i närlivsbutiken är antagligen ingen renrasig APBT och saknar säkerligen stamtavla, är oregistrerad, och uppfödd av någon lokal förmåga som har parat sin hund för att tjäna lite extrapengar. Det behöver inte vara något fel på valparna eller uppfödaren, men var inte naiv och tro att du har köpt en renrasig American Pit Bull Terrier billigt. En renrasig APBT kostar normalt ca. 7-15000 kronor beroende på ursprung o.s.v. Det är absolut inget fel i att köpa en APBT-blandras bara man är medveten om att det är en blandras. En blandras kan fungera precis lika bra som sällskapshund, men bli som sagt inte lurad att det är en renrasig American Pit Bull Terrier som du har köpt.

Hur vet man att en APBT är renrasig?
Riktiga stamtavlor (inga handskrivna papperslappar) ska finnas för båda föräldrarna och båda föräldrarna ska vara registrerade och ha certifikat som styrker detta hos UKC The United Kennel Club, ADBA The American Dog Breeders Association eller BFKC Bona Fide Kennel Club. De två sistnämnda organisationerna (ADBA, BFKC) är att föredra eftersom UKC ej gör någon skillnad på American Staffordshire Terrier och American Pit Bull Terrier och registrerar blandningar av dessa som renrasig American Pit Bull Terrier. Om registreringsbevis i dessa organisationer saknas? Ja, då är det upp till dig om du känner att du kan och vill lita på vad uppfödaren säger. Förväxla inte Jordbruksverkets registreringspapper med registrering i dessa organisationer. Registreringen hos Jordbruksverket har ingenting med renrasighet att göra, det är bara ett bevis på att du äger och ansvarar för hunden.

Var hittar jag en seriösa APBT-uppfödare?
Oftast inte på annonssidor. Det är där som hundskojarna vi varnar för vanligen håller till. Svenska pitbulluppfödare är ett skyggt och litet släkte av olika orsaker. De vill helst hålla rasen så liten som möjligt i Sverige och deras värsta farhåga är att sälja till någon “tokfrans” som ställer till med nya pitbull-rubriker. Därför säljer de inte hundar till vem som helst. Att köpa en renrasig APBT i Sverige är en lång och tålamodsprövande process. Det handlar både om att visa vem man är som person samt att knyta de rätta kontakterna. Att få vänta ett år eller två för att få köpa en fin APBT är inte speciellt ovanligt. Om du har bråttom, och inte har de rätta kontakterna så går det faktiskt snabbare att importera en hund från USA. (Men då pratar vi om helt andra kostnader också.) Att engagera sig i rasen och i olika aktiviteter är en bra början. Bli först och främst medlem i Svenska Pitbullterrierföreningen, på så sätt kan du komma i kontakt med andra APBT-ägare som med tiden kan rekommendera dig till rätt uppfödare.

Vilka krav kan jag ställa på en APBT-uppfödare?
Valparna ska vara id-märkta (med chip eller med örontatuering), vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktigade med besiktningsintyg innan de levereras. Saknas något av detta? -Spring därifrån! Inga valpar ska levereras före åtta veckors ålder, det finns inga undantag eller skäl till att leverera dom tidigare. Valpen behöver så väl den tiden tillsammans med sin mamma och kullsyskon fram till åtta veckors ålder. Du bör också ha fått med dig en bunt papper från uppfödaren. Förutom de vanliga ägarhandlingarna bör du ha information om försäkring och en anmälningsblankett för ägarregistrering hos Jordbruksverket om inte detta redan är ifyllt och ivägskickat av uppfödaren. Givetvis ska du också ha med dig alla adressuppgifter till uppfödaren så att ni också kan hålla kontakten efter valpköpet. Övriga saker som sätter “guldstjärna” på uppfödaren är om han skickar med lite foder som valpen är van vid och en gammal trasa som har legat inne hos valparna en tid så att valpen kan känna lukten av sina syskon och sin mamma de första skrämmande dygnen i sitt nya hem. Det är också bra om uppfödaren har haft valparna utomhus någon gång, det underlättar de första utomhuspromenaderna när ni kommer hem.

Uppfödaren skulle skicka registreringspapper senare…
Om du inte får se registreringspapper på din hunds föräldrar vid ditt besök hos uppfödaren så är det hög tid att höja ett ögonbryn eller två. En vanlig ursäkt brukar vara att papper är inskickade men att registreringsbeviset inte har kommit ännu. Visst kan det vara så i något fall, men oftast är det bara en rökridå för att snabbt kunna sälja ännu en “renrasig” APBT. Om du accepterar detta, bli inte förvånad när dessa papper aldrig kommer och uppfödaren kommer med nya ursäkter och förklaringar. Tänk på att hundskojare är väldigt duktiga på att vara trovärdiga, precis som alla andra bedragare.

Jag får inte tag i uppfödaren längre.
Kanske det vanligaste problemet när man köper valp av hundskojare. Allt verkar jättebra, uppfödaren verkar engagerad och kunnig. Han berättar gärna och ofta för dig hur erfaren och seriös han är och att alla registreringspapper, stamtavlor och så vidare kommer att skickas till dig så snart han får dom från USA. Eller också får du en påhittad stamtavla och instruktioner om hur enkelt du själv registrerar valpen när du kommer hem. Efter ett tag när du fortfarande inte har fått några papper eller något i din stamtavla inte verkar stämma så bestämmer du dig för att ringa till din uppfödare. Surprise! Hans mobiltelefonnummer är avstängt och kanske var det inte ens hans bostad som du var och hälsade på i… Om du mot all förmodan skulle lyckas spåra upp honom, så kommer du bara att få nya förklaringar och ursäkter. Det finns egentligen bara ett sätt att gardera sig mot sådant. Köp bara av en välkänd uppfödare som andra apbt- ägare har rekommenderat.

Jugoslavisk import av APBT.
Ibland hävdar hundskojare att någon av föräldrarna är Jugoslavisk import eller att han har valpar till salu som är importerade från före detta Jugoslavien eller något annat land. Oftast rör det sig då om insmugglade hundar. Be att få se införseldokumenten från Tullverket så ska du få se hur omständigt och svårt allt plötsligt blir. Insmugglade hundar ska man inte befatta sig med över huvud taget. Det är inte helt ovanligt att de bär på sjukdomar, men framför allt så finns det oftast ingenting annat än handskrivna papperslappar som ska föreställa stamtavla till dessa hundar. En sådan “stamtavla” har inget som helst värde eller trovärdighet, då kan man lika gärna skriva en alldeles egen och påhittad stamtavla själv. *Vi har tagit Jugoslaviska “importer” som exempel här eftersom det är vanligast med insmugglade “APBT:s” från Jugoslavien / Balkan just nu. Det förekommer givetvis insmugglade hundar från andra länder också.

Exempel på allvarliga sjukdomar som kan förekomma hos insmugglade APBT:s:

Dvärgbandmask
Det finns två sorters dvärgbandmask. Båda kan infektera hundar och katter, som i sin tur kan föra smittan vidare via maskägg i avföringen.En hund som är smittad med dvärgbandmask visar inga symptom, men kan smitta en människa. Dvärgbandmasken söker sig till människans lever, stora blåsor bildas och dessa spricker. Att bli smittad av dvärgbandmask är livshotande för en människa.

Rabies

Rabies, även vattuskräck, är en allvarlig virussjukdom som överförs via saliv vid djurbett. Om din hund drabbats av rabies är några av symptomen humörsvängningar, förändrat beteende, aggressivitet, svårigheter att svälja, samt att hunden tuggar fradga.Om en människa smittas av rabies från en hund blir följden hjärninflammation och mentala störningar, bland annat raseriutbrott. Förlamningar, kramptillstånd och svårigheter att svälja är vanliga symtom. Personen dör inom två veckor.

Babesia Canis

Babesia canis är en blodparasit som vanligen sprids av den bruna hundfästingen. Parasiten angriper de röda blodkropparna och förökar sig i dem tills blodkroppen sprängs sönder.Vissa hundar kan vara smittade men inte utveckla sjukdomen. Vaccin finns men den smittade hunden är ständigt och permanent en smittobärare. Utan behandling dör hunden snabbt på grund av att inre organ förstörs.
« Senast ändrad: Juni 11, 2008, 02:21:39 av Morfar »

Inga kommentarer: