onsdag 12 januari 2011

Myter & Sanningar...

Nedan är en lista över Sveriges 20 populäraste hundraser (enligt statistik från år 2006). Dessa är listade efter antalet registrerade hundar av diverse hundraser inom SKK *. Intill rasens namn finns ett procenttal, vilket talar om hur stor andel hundar (testade av ATTS *), som genomfört ett godkänt temperamentstest (under år 2006).

1. Schäfer - 83, 3 %
2. Golden retriever - 83, 8 %
3. Labrador retriever - 91, 5 %
4. Jämthund (svensk hundras)
5. Cocker spaniel - 81, 7 %
6. Rottweiler - 82, 7 %
7. Cavalier king charles spaniel - 80, 0 %
8. Flatcoated retriever - 91, 6 %
9. Engelsk springer spaniel - 84, 4 %
10. Chinese crested dog - 74, 2 %
11. Shetland sheepdog - 67, 3 %
12. Tax, strävhårig normalstor - 83, 3 %
13. Jack russell terrier - 81, 5 %
14. Drever (svensk hundras)
15. Borderterrier - 90, 0 %
16. Border collie - 80, 0 %
17. Norsk älghund, grå (gråhund) - 74, 4 %
18. Pudel dvärg - 76, 6 %
19. Chihuahua, långhårig - 71, 4 % (oavsett pälslängd)
20. Chihuahua, korthårig - 71, 4 % (oavsett pälslängd)

Nedan en lista över fyra s.k. "kamphundar".
Liksom intill ovan nämnda hundars namn, så finns även här ett procenttal, vilket talar om hur stor andel hundar (testade av ATTS), som klarat testet (gjort under år 2006).

American bulldog - 83, 1 %
American pit bull terrier - 84, 1 %
American staffordshire terrier - 83, 9 %
Staffordshire bull terrier - 85, 2 %

En sammanställning av denna information visar att 13 hundraser av Sveriges 20 populäraste har en lägre procent (och därmed en mindre andel hundar, som klarat testet) än ovan uppräknade s.k. "kamphundar". S.k. "kamphundar" har med andra ord inget avvikande temperament (om man får tro testet) utan snarare ett bättre temperament än många andra "vanliga" sällskapshundar.

En border collie eller en jack russel terrier är exempel på två hundraser med en lägre procent hundar, som klarat testet, än s.k. "kamphundar". Dessa bör till följd av detta ha ett sämre temprement än s.k. "kamphundar". En border collie eller en jack russel terrier bör i och med detta vara mer ostabila och därmed farligare att ha, som sällskapshundar, än t.ex. en american pit bull terrier. Detta är en tankeställare till alla, som anser att s.k. "kamphundar" skulle vara farligare än andra hundraser p.g.a. ett sämre temperament (vilket de ej har om man litar till testet).Enbart tre st av Sveriges 20 populäraste hundraser har en högre procent (och därmed en större andel hundar, som klarar testet) än staffordshire bull terrier.

Våra vanligaste sällskaphundar, som t.ex. cocker spaniel och tax, är med andra ord mycket mer osäkra och mindre lämpliga, att ha hemma i huset bland våra barn, än en staffordshire bull terrier.Självklart spelar antalet hundar, som genomgår testerna, en viss roll. Om en hundras testat 2 000 hundar och fått 60 % godkända och en annan testat 2 hundar och fått 100 % godkända, så behöver ju inte det betyda att hundrasen med 100 % godkända hundar har ett bättre temperament. Därmed kan jämförelserna bli missvisande.

Vid jämförelse av s.k. "kamphundar" och "vanliga" hundraser med samma antal testade hundar, så ser man dock heller inte här någon avvikande skillnad i temperamentet hos s.k. "kamphundar" (då de även vid denna jämförelse ofta har en högre andel godkända hundar).Ett exempel:Staffordshire bull terrier:Tested: 61

Passed: 52
Failed: 9
Percent: 85, 2 %Saluki:Tested: 61
Passed: 42
Failed: 19
Percent: 68, 9 %

Slutsats:
Kamphundar har, om man litar till testet, ett temperament likvärdigt med andra hundar. Flertalet populära sällskapshundar har en färre andel hundar, som klarar testet, än s.k. "kamphundar".
Med andra ord är en s.k. "kamphund" i de flesta fall säkrare att ha i hemmet (om man får tro denna statistik baserad på mentaltest) än de flesta av våra vanligaste sällskapshundar. Argumentet att "S.k. kamphundar har ett sämre temperament än andra hundar och är därmed farligare för samhället." håller därmed ej.


Käkarna låser sig:
Egentligen är detta påstående så löjligt att det knappast förtjänar en kommentar. Som alla andra bull terrier så har Pitbull en förkärlek att hålla fast och skaka. Detta gäller såväl under kamp som lek. Det är en anatomisk omöjlighet att käkarna skulle kunna gå i baklås. En hund håller fast sitt grepp endast så länge den har lust och orkar. Käkarna låser sig inte på någon hundras.

Pitbulls kan plötsligt bli helt galna en dag och attackera ägaren:
Javisst, det händer tyvärr att Pitbulls likt andra hundar vanvårdas och misshandlas till den gräns att den blir psyksjuk. Enligt bettstatestik som finns på anmälda alvarliga attacker så kommer pitbull efter ett flertal hundraser hur man än vänder o vrider på det.

Pitbull har ett öppet och tillgängligt temperament. Hunden är i motsats till exempelvis en Rottweiler en förarvek hund, vilket i enkel översättning betyder att den inte är hård i temperamentet och försöker testa sin rang i flocken. Det är en människokär hundras mycket tack vare avelsarbetet som i århundraden sållat bort aggressiva hundar.
Under åren av denna selektiva avel så har man fått fram en hundras som inte har bitvillighet mot människor,

Inga kommentarer: